Στα πλαίσια του Erasmus+ KA220 ένα ταξίδι ξεκίνησε τον Οκτώμβρη του 2022 που διήρκεσε δύο χρόνια.
Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, η ΜΚΟ CyberVoluntarios από την Μαδρίτη, Ισπανία με την οποία έχουμε ξανασυνεργαστεί, μας έστειλε πρόταση συνεργασίας και συμμετοχής στο παρακάτω πρόγραμμα ΚΑ220.
Σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, η παραπληροφόρηση είναι επαληθεύσιμα ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που δημιουργούνται, παρουσιάζονται και διαδίδονται για οικονομικό όφελος για να εξαπατήσουν σκόπιμα το κοινό και παράλληλα μπορεί να είναι παραποιημένες επαληθεύσιμα ψευδείς πληροφορίες που εξαπλώνονται χωρίς την πρόθεση να παραπλανήσουν και συχνά κοινοποιούνται επειδή το πιστεύει ο μέσος χρήστης.
Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης με όποια της μορφή, μπορεί να έχει μια σειρά σοβαρών συνεπειών, όπως η απειλή των δημοκρατιών μας, η πολικότητα των συζητήσεων και η υγεία, η ασφάλεια και όλα αυτά δείχνουν γενικότερα ότι το περιβάλλον των πολιτών της ΕΕ αλλά και του πλανήτη, βρίσκεται σε κίνδυνο από τα fake news.
Η παρούσα πρόταση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με μη τυπική κατάρτιση που απευθύνεται σε συλλογικότητες που χρησιμοποιούν περισσότερο απ’ όλους το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, και είναι επίσης περισσότερα ευάλωτοι σε παραπληροφόρηση:
Μαθητές των σχολείων της ηλικίας 14 έως 18 ετών και για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο, θέλουμε θα συμπεριλάβουμε το στενό περιβάλλον των γονέων και των εκπαιδευτικών τους. Η πρόθεση του έργου είναι να παρέχουμε στις παραπάνω ομάδες εργαλεία για να είναι σε θέση να εντοπίσουν και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν και να αποφύγουν την παραπληροφόρηση.
Για να το πετύχουμε, συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας, από την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο και παράξαμε σημαντικό υλικό το οποίο και είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του προγράμματος: www.docheck.org